Jaarverslagen

Wil je weten wat de KANTL in 2018 allemaal heeft gerealiseerd? Lees dan onderstaand jaarverslag. Wil je nog meer weten? De uitgebreide versie kun je downloaden via deze link: jaarboek 2018.

Benieuwd naar de jaarboeken van de voorbije jaren? Die vind je hier: jaarboek 2017, jaarboek 2016 en jaarboek 2015.

Genootschap

Door een nieuw decreet dat in oktober 2018 door de Vlaamse Regering werd goedgekeurd, kan de KANTL binnenkort uitbreiden tot een genootschap van 40 leden. Het decreet zorgde ook voor een subtiele wijziging van onze naam. Voluit heten wij voortaan de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren.

Academielid Miriam Van hee ontving in februari 2018 een Ultima van de Vlaamse Gemeenschap voor haar uitmuntende werk als dichter.

Naar aanleiding van zijn nieuwe dichtbundel organiseerden we samen met Poëziecentrum in september 2018 een prachtige hommage aan ons Academielid Stefan Hertmans. We waren daarvoor te gast in de Minardschouwburg (in Gent).

Evenementen

In 2018 organiseerden we 21 publieke evenementen in ons Academiegebouw. Meer dan 1.250 mensen namen daaraan deel. Er werden bij ons ook 80 activiteiten door derden georganiseerd. Die brachten allemaal samen nog eens 3.500 bezoekers op de been.

Als (co-)organisator was de KANTL bovendien betrokken bij heel wat evenementen buiten de Academie. Daarmee bereikten we nog eens meer dan duizend deelnemers.

In Oostende zaten we op Theater Aan Zee, in Antwerpen op het Letterenhuisfestival, en natuurlijk hadden we ook weer ons eigen zomerfestival in kasteel Beauvoorde.

Wat de opkomst betreft was de hommage aan Leonard Nolens in 2018 onze onbetwiste topper. We moesten daarvoor zelfs uitwijken naar de Oude Vismijn, want samen met Poëziecentrum en de UGent lokten we 300 bezoekers naar dit evenement.

Literaire canon

Ook in 2018 organiseerde de KANTL heel wat activiteiten om de 50(+ 1) werken uit de literaire canon te promoten.

We deden dat o.m. met vier ontbijtprogramma’s tijdens Theater Aan Zee, een paar evenementen rond Bredero, een inspiratiedag voor leerkrachten, een lezingenreeks in de bibliotheek van Merelbeke en een prachtig poëziesalon met Fatena Al-Ghorra in De Centrale. We waren te gast op het Letterenhuisfestival, en in de vier filialen van De Slegte kon je terecht voor een geanimeerde ‘wandeling’ doorheen de literaire canon, met Saskia de Coster, Christophe Vekeman, Pat Donnez en Elvis Peeters als gidsen.

Het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) en cartoonfiguur Daniël (van cartoonist MAT) vierden opnieuw met ons mee.

Prijzen

Afwisselend voor proza, podiumteksten, essay en poëzie reiken we jaarlijks een literaire prijs uit. In 2018 was Thijs Lijster met De grote vlucht inwaarts de laureaat van onze Essayprijs.

Daarnaast reiken we ook elk jaar een wetenschappelijke prijs uit. In 2018 was dat de Leonard Willemsprijs voor de studie van de oudere taal, literatuur en cultuur. Met De weg naar het binnenland was Tom Verschaffel daarvan de laureaat.

De prijzen werden overhandigd tijdens onze openbare vergadering op 17 oktober 2018. Ze hebben een waarde van 5.000 euro en worden gefinancierd door samengevoegde fondsen uit schenkingen en legaten.

Publicaties

In 2018 publiceerden we een tweedelig werk over Het Narrenschip in de Lage Landen. De 117 hoofdstukken van die satire van Josse Bade (uit 1500) zijn met prachtige houtsneden geïllustreerd.

Ann Marynissen en Theo Janssen hertaalden de originele tekst van Bade naar het hedendaagse Nederlands. Ze leverden ook een enorme schat aantekeningen en afbeeldingen om de editie nader te situeren. Hun cultuurhistorische toelichtingen zijn voor de nieuwsgierige lezer van vandaag als een ‘handleiding’ bij de wereld van de lage landen omstreeks 1500.

De KANTL blijft ook een eigen wetenschappelijke tijdschrift met peer review uitgeven. In 2018 publiceerde V&M een themanummer over ‘lijsten en letteren’ en artikelen over een reisverhaal van Jan Aerts, een brief van Guido Gezelle en de Vlaamse cultuur in de negentiende eeuw.

Wetenschappelijke werking

Aan ons Centrum voor Teksteditie en Bronnenstudie voerden we in 2018 projecten uit rond toponymie, Guido Gezelle, Maurice Gilliams, Félicien Rops en de literaire canon.

Samen met Poëziecentrum en de Universiteit Gent organiseerden we een studiedag over (en een hommage aan) Leonard Nolens. Andere studiedagen waren gewijd aan literatuur zonder grenzen, Bredero, Anton van Wilderode als leraar en taalvariatie in de lage landen.

We namen actief deel aan een campagne rond de Vlaamse Wetenschapsagenda en formuleerden een officieel standpunt over de invulling van het schoolvak Nederlands en de opleiding voor leerkrachten.

Bibliotheek en archief

Het Academiegebouw is helaas niet voldoende uitgerust om oude en kostbare werken duurzaam te bewaren. Daarom hebben we ongeveer 5.000 boeken uit onze collectie aan de Universiteitsbibliotheek Gent overgedragen. Daar worden ze voortaan in de beste omstandigheden bewaard en via Google Books zijn ze nu ook online beschikbaar.

Onze archieven van het Nationaal Fonds voor de Letteren en Prudens van Duyse schonken we aan het Letterenhuis, omdat ze daar beter thuishoren.

Vlaams minister van cultuur Sven Gatz kwam op 10 april 2018 naar de KANTL om onze samenwerkingen met het Letterenhuis en de UGent feestelijk in te zegenen.

Op 1 december 2018 hielden we voor het eerst een grote boekenverkoop. Honderden nieuwsgierige bezoekers zochten en vonden hun gading in onze collectie.

2018 was nog veel méér voor de KANTL

In de aanloop naar de verkiezingen stelden we een memorandum op met aandachtspunten voor onze taal en letteren.

Sylvie Marie werkte in ons pittoreske schrijversverblijf enkele maanden aan haar nieuwe roman. We zijn benieuwd naar het resultaat.

Omdat we vinden dat de openbare bibliotheek een basisdienst moet blijven, zetten we mee onze schouders onder de campagne #bibvooriedereen.

Tijdens de Gentse Feesten vonden er in ons gebouw wel 30 activiteiten plaats. Met de Gentsche Festspiele, Literair Zomerlief en zovele andere evenementen was de KANTL opnieuw een prikkelende oase voor meerwaardezoekers die behalve van braadworst en bier ook van literatuur, debat en muziek houden.

In 2019...

… zullen er duizenden sportievelingen door ons gebouw lopen tijdens de Urban Trail.

… hopen we de eerste steen te leggen van een gloednieuw centrum rond de literaire canon.

… organiseren we in ons Academiegebouw een niet te missen lezingenreeks over taal & toekomst.

… organiseren we weer een grote boekenverkoop, met proza, poëzie en wetenschappelijke werken.

Meer weten over de KANTL?

Bezoek onze website www.kantl.be of kom eens naar een evenement in ons Academiegebouw in de Koningstraat 18 in Gent (9000).

Nog vragen? Bel ons op het nummer +32 (0)9 265 93 40 of mail naar secretariaat@kantl.be.

Tot binnenkort in de KANTL!