Open KANTL: lezing Stefan Hertmans en uitreiking KANTL-prijzen

Op woensdag 18 oktober vindt in de KANTL een feestelijke openbare vergadering plaats. De dag brengt heel wat moois voor het brede publiek, met een lezing van Stefan Hertmans en de uitreiking van twee KANTL-prijzen.

{entry_title}

Elk jaar opent de Academie op de oktobervergadering haar nieuwe werkjaar met een openbaar namiddaggedeelte. Dit jaar, op woensdag 18 oktober, staan een lezing van Stefan Hertmans en de uitreiking van de KANTL-prijzen voor poëzie en literatuurstudie op het programma. Voor dit gedeelte zal de KANTL vanaf 14.30 uur haar deuren openzetten voor het publiek.

Lezing Stefan Hertmans: 'Hoop als principe'

De namiddagvergadering gaat van start met een lezing van Academielied Stefan Hertmans over zijn meest recente essay Verschuivingen (De Bezige Bij, 2022). In de lezing met als titel 'Hoop als principe' zal hij het hebben over de moeilijkheid om iets te zeggen over de tijd waarin we zelf leven. Eén ding voelen we allen: dit is een tijd van overgang naar iets wat we nog maar heel gedeeltelijk beginnen te begrijpen. Allemaal zijn we getuigen, ook al weten we amper waarvan; in elk geval van onze moeilijk te ontcijferen actualiteit – en de verschuivingen die we elke dag voelen zonder ze te kunnen duiden. In deze lezing, net als in zijn essay, gaat Hertmans het avontuur aan om iets van deze tijdgeest te grijpen, in een poging vast te leggen wat ons in de waan van de dag ontglipt.

De Prijs van de KANTL voor Poëzie

Als onderdeel van haar werking reikt de KANTL elk jaar een literaire prijs uit. De prijzen worden in een vierjaarlijkse cyclus afwisselend toegekend voor proza, essay, poëzie en kinder- en jeugdliteratuur. Dit jaar is het de beurt aan de Poëzieprijs

De Poëzieprijs voor de periode 2019-2022 gaat naar Kreek Daey Ouwens voor haar bundel Guillaume (Wereldbibliotheek, 2020). De prijs heeft een waarde van 5.000 euro.

De overige genomineerde werken waren: Lief slecht ding van Frank Keizer (Polis, 2019), Virgula van Sasja Janssen (Querido, 2021) en Diamant zonder r van Maria Barnas (Van Oorschot, 2022).

De Prijs van de KANTL voor Literatuurstudie

De KANTL reikt ook elk jaar een wetenschappelijke prijs uit. De prijzen bekronen in een vierjaarlijkse cyclus publicaties over de culturele Vlaamse beweging, taalkunde, de studie van de oudere taal, literatuur en cultuur in de Nederlanden, en literatuurstudie. Voor deze laatste categorie wordt in 2023 de prijs toegekend. 

De KANTL-prijs voor literatuurstudie wordt voor de periode 2019-2022 toegewezen aan 'Eene zoete ontroering van medelyden': sentimentalisme in Hendrik Consciences zedenromans van Marlou De Bont (2021). Ook deze prijs heeft een waarde van 5.000 euro.

  Deel deze pagina