Kreek Daey Ouwens wint KANTL-poëzieprijs

De Nederlandse dichteres Kreek Daey Ouwens wint de vierjaarlijkse prijs voor poëzie van de KANTL met haar aangrijpende bundel Guillaume.

{entry_title}

De winnende bundel Guillaume (Wereldbibliotheek, 2020) van de Nederlandse Kreek Daey Ouwens bestaat uit een reeks korte gedichten over een bijzondere broer met een beperking, geschreven vanuit het standpunt van de andere leden van het gezin. Toegankelijke poëzie over macht en onmacht, rauwe realiteit en fantastische dromen, ouderlijke teleurstelling en onvoorwaardelijke liefde. De bundel bevat illustraties van Ineke van Doorn.

Kreek Daey Ouwens zet met weinig woorden een complex en aangrijpend portret van haar broer neer, dat de lezer diep raakt en tot nadenken stemt. Dat is het oordeel van de jury van de KANTL, die Daey Ouwens voorts prijst om haar gevoel voor dosering, de doordachte taal en de geloofwaardigheid van de perspectieven.  

Klik hier voor het juryverslag.

Tussen 2019 en 2022 werden ook de bundels Lief slecht ding van Frank Keizer, Virgula van Sasja Janssen en Diamant zonder r van Maria Barnas genomineerd. 

De prijsuitreiking vindt plaats in de KANTL op 18 oktober. De onderscheiding is 5.000 euro waard. Vorige winnaars van de poëzieprijs waren onder meer Ester Naomi Perquin, Leonard Nolens en Gerrit Kouwenaar.

  Deel deze pagina