Agenda

Arnon Grunberg en zijn vertalers

08/03/12

Op 8 maart 2012 organiseren de AOG Literatuur in Vertaling, HoGent Toegepaste Taalkunde en de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde een studiedag rond - en met - Arnon Grunberg en zijn vertalers.

Tijdens het ochtendprogramma wordt aandacht besteed aan de ‘export’ van Nederlandstalige literatuur. Daarna volgt een thematische en stilistische analyse van Grunbergs werk.
De auteur zal in de namiddag deelnemen aan twee forumdiscussies met zijn vertalers in het Duits, Engels, Frans, Spaans en Zweeds.

Arnon Grunberg (1971) werd geboren in Amsterdam maar woont en werkt in New York. Hij debuteerde in 1994 met Blauwe Maandagen. Zijn oeuvre omvat zulke uiteenlopende genres als proza, toneel, essay, poëzie, reportage, column en blog.
De werken van Grunberg werden veelvuldig vertaald en bekroond met literaire prijzen in binnen- en buitenland, waaronder de AKO Literatuurprijs, de Gouden Uil, de Libris Literatuur Prijs en de Constantijn Huygensprijs.
Op 19 oktober 2011 ontving Grunberg in de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) de vijfjaarlijkse prijs voor proza voor zijn roman Tirza.

Meer informatie: http://www.hogent.be/gtt

Locatie: Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde, Koningstraat 18, 9000 Gent.
Datum en uur: donderdag 8 maart 2012, van 9u30 tot 17u45.
Deelnameprijs: 35€/15€ (studenten), lunch inbegrepen.

Inschrijven is verplicht en gebeurt ten laatste op woensdag 29 februari 2012.
1.         U stuurt een e-mail met als onderwerp “Studiedag Grunberg en zijn vertalers” naar Tanja Vertriest (Tanja.Vertriest@UGent.be) en vermeldt uw naam en adres. Indien van toepassing geeft u aan dat u student bent of een deelnamebewijs nodig heeft.
2.         U betaalt het verschuldigde bedrag (35€/15€) via overschrijving op het rekeningnummer van de Universiteit Gent: ING België IBAN BE59 3900 9658 0026 SWIFT BBRU BE BB 900 mededeling: G/00556/01

 

Programma:

Voormiddag

 9u30      Opening

10u00     De Nederlandstalige letteren en het buitenland

- Greet Ramael (Vlaams Fonds voor de Letteren): Het buitenlandbeleid van het VFL 
- Philippe Noble (buitenlands erelid KANTL, directeur “Lettres néerlandaises” bij Actes Sud): Receptie van de Franse vertalingen van de romans van Grunberg
- Victor Schiferli (Nederlands Letterenfonds): De export van het oeuvre van Arnon Grunberg

12u00     Teksten van Arnon Grunberg belicht

- Yra van Dijk (Universiteit van Amsterdam) : Oneindig verantwoordelijk: zorg en ethiek in het werk van Arnon Grunberg
- Suzanne Fagel (Universiteit Leiden) : De schrijver als observator, stilistische afstandelijkheid in Arnon Grunbergs De asielzoeker

13u00      Lunch

Namiddag

14u30     Grunberg in gesprek met zijn vertalers

Blauwe Maandagen en Fantoompijn
Forumdiscussie met Arnon Grunberg, Julio Grande, Per Holmer, Rainer Kersten en Olivier Vanwersch-Cot

De Joodse Messias en Tirza
Forumdiscussie met Arnon Grunberg, Sam Garrett, Catalina Ginard, Rainer Kersten, Isabelle Rosselin en Olivier Vanwersch-Cot

17u30      Afsluiting

17u45      Receptie

Terug naar het agendaoverzicht